KTL Conserveren

Om het ontlakte en ontroeste materiaal optimaal te beschermen tegen roest, bieden wij het aanbrengen van een KTL-coating aan. KTL (of Kataforese) staat voor Kathodische Tauch Lackierung en is een zeer roestvaste, hechte coating door middel van een dompelbadsysteem, waarbij ook de moeilijk te bereiken plaatsen zoals holle ruimten en velsnaden behandeld worden. Eén van de voorbereidende processtappen is het zinkfosfateren van het materiaal, zodat optimale bescherming tegen roest wordt gerealiseerd.

Hoe werkt het?

Kataforese-lakken is een relatief jonge techniek, die met name in de auto-industrie tot ontwikkeling is gekomen. Langs elektrochemische weg wordt een primer aangebracht, die zeer goede corrosiewerende eigenschappen heeft. Vanwege de enorme voordelen ten opzichte van andere laktechnieken, wordt kataforese-lakken steeds vaker toegepast. Het principe is als volgt: een bad is gevuld met een speciale lak, die opgelost is in water. In het bad zijn anodes aanwezig en de in het bad ondergedompelde te lakken metalen producten vormen de kathode. Onder invloed van gelijkstroom gaan de lakdeeltjes een elektrochemische reactie aan met het te lakken oppervlak. Daarbij slaan de lakdeeltjes neer op de te lakken producten en verliezen daarbij hun oplosbaarheid. Bovendien werken de neergeslagen lakdeeltjes isolerend. Zo wordt een isolerend laklaagje gevormd. Daardoor stopt het proces van lakneerslag vanzelf wanneer de opgebrachte laklaag een bepaalde dikte heeft bereikt. Hierdoor verplaatst het elektrisch veld in het bad zich, zodat tenslotte ook lak neergeslagen wordt op moeilijk bereikbare plaatsen en holle ruimtes. Dit laatste is een opvallend verschil met elektrolytisch verzinken of vernikkelen, waarbij op plaatsen met een zwak elektrisch veld (kooi van Faraday) geen of weinig metaal wordt neergeslagen. Bij KTL heb je hier ook mee te maken, maar in veel mindere mate. De lak slaat veel verder naar binnen neer. Voor een zo volledig mogelijke behandeling van kokers en dorpels e.d. raden wij aan openingen te maken, zodat de kooi van Faraday onderbroken wordt. Na het neerslaan van de laklaag worden de producten tot ca. 200° Celsius verhit. In dit moffelproces krijgt de laklaag zijn uiteindelijke eigenschappen.

Belangrijke voorbehandeling

Een belangrijk onderdeel van het lakproces is de voorbehandeling. Het onderdeel wordt grondig gereinigd. Na het alkalisch ontvetten en spoelen wordt op de te lakken producten een zink-fosfaatlaag neergeslagen. Deze laag vormt een ideale basis voor het aansluitend neerslaan van de lak. In principe kunnen alle metalen met behulp van kataforese gelakt worden. Kataforese is een primer en dus een goede basis om meerdere/andere laklagen aan te brengen. KTL is geen eindlaag en niet UV bestendig. Ook voor bijvoorbeeld een chassis geldt dat de KTL-laag beschermd moet worden tegen steenslag.

Offerte aanvragenNeem contact op
logo

Offerte aanvragen